Η Μέθοδος Κοστολόγησης TDABC για Επιχειρήσεις και Ελεύθερους Επαγγελματίες

Η μέθοδος κοστολόγησης TDABC για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε μία εποχή όπου οι τιμές των πρώτων υλών και των υπηρεσιών αυξάνονται διαρκώς το να παρακολουθείτε τα κόστη της επιχείρησης σας είναι πρωταρχικής σημασίας για την βιωσιμότητα της.  Εάν δεν γνωρίζετε με ακρίβεια τα κόστη των υπηρεσιών σας ή των προϊόντων σας τότε υπάρχει πιθανότητα να τιμολογείτε σε τιμές που είναι χαμηλότερες από αυτά με αποτέλεσμα αντί για κέρδη να δημιουργούνται ζημιές.  Η μέθοδος κοστολόγησης Time-Driven Activity-Based Costing (TDABC) είναι μια σύγχρονη λύση που θα σας βοηθήσει να πάρετε τον έλεγχο των κοστολογίων σας.

Τι είναι η TDABC;

Η TDABC είναι μια καινοτόμος και εξαιρετικά αποτελεσματική εξωλογιστική μέθοδος υπολογισμού του κόστους. Παρέχει έναν ακριβή τρόπο κατανομής του κόστους στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται για κάθε δραστηριότητα (activity) της εταιρίας σας. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους κοστολόγησης, το TDABC προσφέρει μια πιο λεπτομερή και ακριβή εικόνα της δομής του κόστους σας, απαιτεί λιγότερους πόρους και προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σας.  Δημιουργήθηκε από τους Robert S. Kaplan (δημιουργός του The Balanced Scorecard) και Steven R. Anderson και περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο τους με τίτλο “TIME-DRIVEN ACTIVITY-BASED COSTING, A SIMPLER AND MORE POWERFUL PATH TO HIGHER PROFITS” © 2007 Harvard Business School Publishing Corporation.

Γιατί η TDABC είναι απαραίτητη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες;

Ακριβής Κατανομή του Κόστους

Η TDABC σας επιτρέπει να εκχωρείτε κόστη με βάση τον πραγματικό χρόνο και τους πόρους που καταναλώνονται από κάθε δραστηριότητα της εταιρίας σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προσδιορίσετε το πραγματικό κόστος της παραγωγής ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή της προσφοράς μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας σας. Σας βοηθά να αποφύγετε την υποτίμηση ή την υπερεκτίμηση του κόστους σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να τιμολογείτε με τρόπο  που θα διασφαλίζει την κερδοφορία σας και ταυτόχρονα θα διατηρεί την ανταγωνιστικότητα των τιμών πώλησης σας.

Βελτιωμένη Λήψη Αποφάσεων

Η TDABC μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο προσομοίωσης για την περίπτωση όπου θέλετε να προσθέσετε νέες υπηρεσίες ή νέα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας σας υπολογίζοντας το πρόσθετο κόστος για κάθε ένα από αυτά.  Με την ίδια λογική μπορεί να εφαρμοστεί και για την περίπτωση επέκτασης της επιχείρησης σας δίνοντας σας τη δυνατότητα να υπολογίσετε τα πρόσθετα κόστη που θα απαιτηθούν για αυτή και συνεπώς τις αντίστοιχες επενδύσεις που θα χρειαστούν για να την υποστηρίξετε.

Μείωση του Κόστους με την Βελτιστοποίηση των Δραστηριοτήτων

Για να εφαρμόσετε τηνTDABC θα χρειαστεί να καταγράψετε τις δραστηριότητες της εταιρίας σας και τις διαδικασίες (processes) για κάθε μία από αυτές.  Στην συνέχεια δημιουργείτε μια χρονική εξίσωση για κάθε μία από αυτές και επιρρίπτετε σε αυτές τα έξοδα που τους αναλογούν.  Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εντοπίσετε τις περιοχές βελτίωσης τους, είτε σε χρόνους, είτε σε πόρους και να μειώσετε τα κόστη τους

Προσαρμοστικότητα

Καθώς η επιχείρησή σας εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις δομές κόστους της. Η TDABC είναι μια ευέλικτη μέθοδος που μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές των δραστηριοτήτων της, καθιστώντας τη ιδανική επιλογή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που συχνά βιώνουν ανάπτυξη και διαφοροποίηση.

Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα

Στο σημερινό ανταγωνιστικό επιχειρηματικό τοπίο, ο καθορισμός των κατάλληλων τιμών πώλησης είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση και τη διατήρηση πελατών. Με την TDABC μπορείτε να προσφέρετε ανταγωνιστικές τιμές διατηρώντας παράλληλα την κερδοφορία σας. Σας βοηθά να είστε μπροστά από τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσετε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Πώς να εφαρμόσετε την TDABC

Ενώ η TDABC προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, η εφαρμογή της μπορεί να φαίνεται περίπλοκη στην αρχή. Ωστόσο, η διαδικτυακή πλατφόρμα Affordable Costing έχει απλοποιήσει αυτή την εφαρμογή. Σας παρέχει τα  εργαλεία καθώς και αναλυτικές οδηγίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με την TDABC χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

Συμπερασματικά, η μέθοδος κοστολόγησης Time-Driven Activity-Based Costing είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για μικρομεσαίες  επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσετε καλύτερα τη δομή του κόστους σας, να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις, να βελτιστοποιήσετε τους πόρους σας και να παραμείνετε ανταγωνιστικοί στην αγορά σας. Με την εφαρμογή της TDABC, μπορείτε να ξεκλειδώσετε την κερδοφορία και να εξασφαλίσετε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της επιχείρησής σας. Εγγραφείτε στην πλατφόρμα Affordable Costing για να την αξιοποιήσετε!

Μοιραστείτε το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα